MBSR voor Docenten

Mindfulness Based Stress Reduction Training (MBSR) voor Docenten


Waarom


In de literatuur en op internet zijn getallen te vinden over het aantal beslissingen dat een docent op een dag moet nemen. Alleen al om de orde en de voortgang in de lessen te bewaken moet zij/hij om de ongeveer twee minuten een zogenaamde niet-triviale beslissing nemen. (1) Vaak ook moeten meerdere beslissingen tegelijkertijd worden genomen, snel opeenvolgend en voor verschillende leerlingen. De docent is naast vakdocent of leraar ook entertainer, politie-agent, mede-opvoeder en zorgverlener. Dat is mooi, zinvol maar ook best uitdagend werk. En de afgelopen twee jaar die in het teken stonden van de pandemie en de Coronabestrijding, hebben natuurlijk ook veel gevraagd van onze flexibiliteit, doorzettingsvermogen en acceptatie.


Onderwijs is verder een beetje hollen of stilstaan. In de lesweken ervaren veel docenten een enorme piekbelasting. Soms zijn dan zelfs de vakanties niet genoeg om goed te herstellen en de accu weer op te laden. Al deze omstandigheden kunnen, in de praktijk vaak gecombineerd met privé-omstandigheden, voor klachten zorgen: gevoelens van onrust of onmacht, stress, irritaties, vermoeidheid, lichamelijke klachten of slechter slapen.

Het is dan ook niet voor niets dat de cijfers over het aantal burn-outs en burn-out-gerelateerde klachten in het onderwijs hoog zijn, nog steeds groeien en zorgen baren. (2)


Een aantal klachten of gevoelens van ongemak zijn op zich normaal en meestal tijdelijk van aard. En laten we elkaar vooral geen burn-out aanpraten. Burn-out is voorts geen kwestie van schuld, maar wel van verantwoordelijkheid nemen- door werknemer én werkgever. Een burn-out kan ook een goede "les" zijn, maar liever voorkomen we deze fase van overbelasting en uitputting. Hoe eerder en eerlijker we opmerken hoe het met ons gaat, des te beter kunnen we ingrijpen, werken aan herstel en: leren genieten van alle dingen die wel goed zijn en goed gaan!


Als je denkt dat je van sommige psychische en/of fysieke klachten meer last hebt dan goed voor je is … dan ben je bij mij en THE TEACHING BUDDHA van harte welkom! Maar je kan de MBSR-training ook gewoon zien als een preventief middel tegen stress of als een interessant avontuur om jouw brein, lichaam en gevoelsleven te leren kennen!


Wat


Mindfulness is een “practice”. Het is oefenen oefenen oefenen. Oefenen in aandachtig of bewust ZIJN, in plaats van alleen maar te doen, vaak op de automatische piloot en met een heleboel oordelen over ons zelf of de ander. We leren wat AFSTAND te nemen van onze gedachten, emoties en lichamelijk ongemak, waardoor we meer INZICHT ontwikkelen in onze denk- en gedragspatronen. Dit inzicht zal je meer ruimte of VRIJHEID brengen, een gevoel van meer regie over jouw eigen leven en uiteindelijk meer innerlijke TEVREDENHEID schenken. 


De MBSR-training betreft een methodische aanpak naar aanleiding van het model van Jon Kabat-Zinn. (Zie ook de pagina's over Mindfulness en Mindfulness en Onderwijs.) We zullen kennismaken met formele meditaties, aandacht besteden aan informele oefeningen en wij zullen Mindful of Stoel-Yoga doen ofwel rustige, kleine yoga-oefeningen, ter verhoging van het lichaamsbewustzijn, ter ontspanning van het lichaam en ter voorbereiding op de zit-meditaties. Ook is er ruimte om ervaringen te delen of elkaar van tips te voorzien en zullen wij de literatuur lezen en bespreken. 


Om daadwerkelijk iets te hebben aan de cursus, is het belangrijk dat je regelmatig thuis gaat oefenen. Houd rekening met 30 minuten per dag. Voor het bestuderen en verwerken van de literatuur moet je rekenen op zo'n 1 uur per week.


Wat niet of voor wie niet


De MBSR-training is nadrukkelijk geen groepstherapie noch een discussie-bijeenkomst over onderwijs.

De training is voorts niet geschikt voor mensen die in een acute crisis of psychische nood verkeren of die ernstige klachten van depressieve aard hebben. Deze mensen moeten (eerst) hun huisarts, psycholoog of psychiater consulteren.


Wanneer


Training Voorjaar 2023


op woensdag 19.30-21.30


  • 8x nog nader in te plannen
  • 1x stilte-ochtend (buiten/andere locatie?)
  • terugkom-moment: in overleg


Minimum aantal deelnemers: online: 5

Maximum aantal deelnemers: online: 15


Waar


vanuit je eigen huis- online en live via Zoom


Ongeveer 5 min. lopen of fietsen vanaf Gymnasium Novum

Tramhalte 2 bevindt zich om de hoek (Mgr van Steelaan)

Gratis parkeergelegenheid.


Hoe


  • online-livestreaming training: via Zoom, link met registratie, geen Fb-link
  • basis: het werkboek waarmee wij werken (zelf aanschaffen)
  • een gedeelde powerpoint met overzichtelijk per week de lesstof van die week, de links naar de oefeningen, illustraties en extra materiaal over onderwijs-mindfulness.


Zorg voor makkelijk zittende kleding (losjes en in laagjes).

Alle lessen dienen gevolgd te worden, bij absenties van meer dan twee lessen moet gekeken worden naar het deelnemen aan een andere cyclus/training.


Opgeven


Per mail of per contactformulier (zie ook knop onder)

Geef aan voor welke training jij je wil opgeven of met welke vragen je nog zit. Dan kunnen we telefonisch eea verder bespreken en doornemen.

Voor het volgen van de training volgt eerst een kort intake-gesprek met mij, zodat verwachtingen en mogelijkheden besproken kunnen worden.


Kosten


  • 250,00 Euro online-live-streaming-training


Inclusief:

  • 8 bijeenkomsten (7x à 2 uur)
  • stilte-ochtend na 6/7 weken (4 uur)
  • terugkommoment: in overleg
  • BTW (vrijstelling)
  • powerpoint-presentatie met aanvullend materiaal: mindfulness en onderwijs


Exclusief:

  • koffie/thee en lunch tijdens stilte-ochtend (max. 25,00 euro)


Deelname is alleen mogelijk na het intake-gesprek,de betaling van het totaalbedrag en na ondertekening van de deelnemers-overeenkomst.


Informeer zelf bij ziektekostenverzekeraar of werkgever voor een tegemoetkoming of vergoeding van de kosten. Ik weet dat heel veel schoolbesturen de kosten volledig vergoeden, nog los van het budget dat jou ter beschikking staat en waar je recht op hebt voor scholing en ontwikkeling. Hieronder staat ook een link over oa de verzekeraar VGZ. (3)


LEESTIP: The Path of the Mindful Teacher, Danielle Nuhfer, USA, 2021 (zie link hiernaast).


Noten


(1) René Kneyber, Orde houden in het VMBO.

(2) AOB, 11 april 2019, Redactie Het Onderwijsblad. "Bijna een kwart van de werknemers in het onderwijs heeft burn-outklachten, zo blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek en TNO onder ruim 60 duizend mensen uit alle bedrijfstakken. Het onderwijs staat in het onderzoek bijvoorbeeld op eenzame hoogte in de categorie ‘emotionele betrokkenheid bij het werk’ en op de allerlaatste plaats bij ‘mogelijkheden om verlof te nemen’. Veel werknemers in het onderwijs voelen zich ‘emotioneel uitgeput’ en ‘leeg aan het einde van de dag’."

Vissink, Anne Lotte (maart 2019) Langdurig ziekteverzuim in Nederland. Bachelor's Thesis, Life Science and Technology.

"Psychische problemen komen voornamelijk voor in onderwijs, zorg, financiële sector, openbaar bestuur en ICT. Factoren die hiermee in verband worden gebracht zijn emotioneel zwaar werk en een hoge werkdruk." 

(3) Uit link hieronder: "Vanaf 1 januari worden de mindfulness-trainingen volledig vergoed bij licht-depressieve en burn-out klachten vanuit alle aanvullende pakketten. 

'We vinden dat dokters vaak onbewust te snel en te vaak medicijnen voorschrijven. Dat is niet goed voor mensen', zegt woordvoerder Dennis Verschuren.

Mindfulness is simpel gezegd een manier om je aandacht te trainen waardoor je stil staat bij wat er nu gebeurt. Het tegen-overgestelde dus van handelen op de automatische piloot. 

Werknemers doen steeds meer aan mindfulness, constateert het Radboud Universitair Medisch Centrum. Zij zien ook dat door trainingen bij verschillende beroepsgroepen stress, angst en burn-out klachten verminderen. Verder zijn er volgens het academische ziekenhuis aanwijzingen dat mindfulness positieve effecten heeft op ons werken, zoals een hogere productiviteit, meer werk-bevlogenheid en betere communicatie."